Τα καναρίνια είναι τα πιο κοινά ωδικά πτηνά και είναι μια εξαιρετική συντροφιά για τον άνθρωπο και προσαρμόζονται σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, τα εξημερωμένα καναρίνια, που όλοι γνωρίζουμε, είναι διασταύρωση των άγριων καναρινιών που ζουν στη φύση με άλλους σπίνους και το μέγεθός τους ποικίλει ανάλογα με τη ράτσα τους. Τα άγρια καναρίνια, που ζουν στη φύση είναι 12-13cm, τα χρωματιστά καναρίνια συνήθως είναι στα 14cm και υπάρχουν και ράτσες καναρινιών που φτάνουν τα 22-23cm.
Οι άνθρωποι τα επιλέγουν συχνά ως κατοικίδια, όμως πολλές φορές, λόγω άγνοιας τα ταλαιπωρούν. Καλό θα ήταν όταν παίρνουμε ή όταν μας χαρίζουν κάποιο καναρινάκι ή οποιοδήποτε άλλο κατοικίδιο, να ενημερωνόμαστε για τον τρόπο που μπορούμε να το φροντίσουμε όσο καλύτερα γίνεται.
Παρακάτω ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα των μικρών φτερωτών μας φίλων.
- Αρχικά, πρέπει να ελέγξουμε την υγεία του καναρινιού. Προσέχουμε αν είναι ζωηρό, αν έχει λαμπερό και καθαρό πτέρωμα, λαμπερά ανοιχτά μάτια, να μην έχουν έντονα λέπια τα πόδια του (δείγμα ποδάγρας), να μη βγάζει υγρά από το στόμα ή τα ρουθούνια καθώς και το να κελαηδάει αν είναι αρσενικό. Αν έχουμε κι άλλα πουλιά, κρατάμε το νέο καναρίνι σε καραντίνα για 30-40 μέρες και το παρατηρούμε, μέχρι να βεβαιωθούμε για την καλή του υγεία, και ότι δεν υπάρχει φόβος να μεταδώσει κάτι στα υπόλοιπα πουλιά. Επίσης, χρειάζεται να έχουμε υπόψιν ότι ένα καναρίνι χρειάζεται 1-2 εβδομάδες για να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον, αφού αλλάζει κλουβί, θερμοκρασία, υγρασία και ίσως και διατροφή, κάτι που το στρεσάρει.
- Το κλουβί του πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον 35-40cm και ύψος και πλάτος τουλάχιστον 25-30cm, για να μπορεί να πετάει, ενώ καλό είναι να αποφεύγουμε τα στρογγυλά κλουβιά, καθώς αισθάνονται εγκλωβισμένα. Ιδανικές διαστάσεις κλουβιού για ένα καναρίνι είναι 37cm x 24cm x35cm και για ζευγάρι είναι 55cm x 24cm x 35cm κατ’ ελάχιστον.
- Στο κλουβί του δε χρειάζεται να υπάρχουν πολλά αξεσουάρ και παιχνίδια, καθώς έτσι δε θα έχει χώρο να κινηθεί και να πετάξει. Ένα κλουβί, για ένα καναρίνι, χρειάζεται να έχει 2 κλαδάκια, για να πατάει, πλαστικά και ιδανικά σε διαφορετικό μέγεθος και σχήμα, για την καλύτερη εκγύμναση των ποδιών, 2 αβγοθήκες, 1 ποτίστρα 250ml ή και μεγαλύτερη και 2 ταΐστρες. Στα μικρά κλουβιά αποφεύγουμε να βάζουμε κούνιες, ώστε να υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χώρος. Επιπλέον, υπάρχουν βρακάκια νάιλον, που μπορούμε να τοποθετήσουμε εξωτερικά του κλουβιού, ώστε να μην λερώνει το γύρω χώρο το καναρινάκι, όμως χρειάζεται προσοχή, καθώς πολλά τσιμπούν με το ράμφος τους το λάστιχο και το ξεφτίζουν, με αποτέλεσμα, κάποιες φορές, να πιάνεται το ποδαράκι τους από κάποια κλωστή και να τραυματίζονται. Τέλος, ένα ακόμη αξεσουάρ που χρειάζεται είναι η μπανιέρα, η οποία όμως δεν παραμένει μόνιμα μέσα στο κλουβί, αλλά την τοποθετούμε στο κλουβί για 15-20 λεπτά και στη συνέχεια την αφαιρούμε.
- Σχετικά με τη διατροφή του, ιδανικές τροφές για τα καναρίνια είναι αυτές που περιέχουν κεχρί, βρώμη, νίζερ, καναβούρι, λιναρόσπορο, ρούψεν γλυκό ή πικρό - κόκκινο ή καφέ και παπαρουνόσπορο. Ακόμα μπορούμε να δίνουμε σπόρους υγείας, αβγοτροφή, βραστό αβγό (βρασμένο τουλάχιστον για 12’), με το τσόφλι και κομμένο στη μέση, φρούτα (μήλο, αχλάδι, πεπόνι, ακτινίδιο) και λαχανικά (ζοχό, ραδίκι, μπρόκολο, σπανάκι, αγγούρι, αντίδι), ενώ καλό είναι να αποφεύγουμε το μαρούλι, λόγω φυτοφαρμάκων. Επίσης, μπορούμε να δίνουμε κατά καιρούς καρύδια, φιστίκια και φουντούκια αλεσμένα, φρυγανιά, χυμό από 1/2 πορτοκάλι, λίγο μέλι, λίγο ρυζάλευρο, καρότο αλεσμένο. Πρέπει να υπάρχει άμμος από όστρακα και κόκαλο σουπιάς μέσα στο κλουβί, για να λαμβάνει το απαραίτητο ασβέστιο και ιώδιο, έτσι ώστε να κρατάει υγιή το θυρεοειδή αδένα.
- Για την υγιεινή του καναρινιού, θα πρέπει το χειμώνα να βάζουμε την μπανιέρα στο κλουβί 1 φορά την εβδομάδα και το καλοκαίρι κάθε μέρα, αλλά ποτέ δεν αναγκάζουμε το καναρίνι να κάνει μπάνιο, αν δε θέλει και αποφεύγουμε να πιάνουμε στο χέρι μας το καναρίνι. Φροντίζουμε να καθαρίζουμε τον πάτο του κλουβιού κάθε 2-3 μέρες, βάζοντας ένα καθαρό απορροφητικό χαρτί ή απλό Α4 το οποίο και αντικαθιστούμε κάθε φορά. Το κλουβάκι χρειάζεται να έχει σύρμα στον πάτο, ώστε το καναρίνι να μην έρχεται σε επαφή με τις ακαθαρσίες, ενώ υπάρχουν και κατάλληλα υποστρώματα για τον πάτο του κλουβιού π.χ. άμμος, πέλετ, πριονίδι κλπ. Καλό είναι κάθε 2 μήνες να κάνουμε προληπτική απολύμανση του κλουβιού, βάζοντας όλα τα αξεσουάρ σε καυτό νερό και ψεκάζοντας το μεταλλικό μέρος του κλουβιού με ειδικό spray για ψείρες, ακάρεα κλπ., αφού πρώτα έχουμε μετακινήσει το καναρινάκι σε άλλο κλουβί ή σε κάποιο κουτάκι. Στεγνώνουμε πολύ καλά όλα τα μέρη του κλουβιού στη συνέχεια και τα τοποθετούμε ξανά στη θέση τους. Ψεκάζουμε και το πουλάκι προσεκτικά με spray ειδικό για ψείρες, ακάρεα κλπ, και το βάζουμε και πάλι μέσα στο κλουβί.
- Το κλουβί πρέπει να είναι σε κάποιο δωμάτιο που να έχει φυσικό φως και αερισμό τη μέρα και σκοτάδι τη νύχτα. Δεν πρέπει να έχει ωστόσο ρεύμα αέρα και υδρατμούς. Ακατάλληλα δωμάτια θεωρούνται η κουζίνα, το μπάνιο και τα υπόγεια. Επιπλέον, χρειάζεται να μένει σε ένα σταθερό σημείο και να μην το βγάζουμε συνέχεια στο μπαλκόνι το χειμώνα, καθώς αυτό στρεσάρει το πουλάκι, το καλοκαίρι όμως μπορούμε να το βγάζουμε το πρωί στο μπαλκόνι πιο άνετα. Προϋπόθεση είναι να μην το χτυπάει άμεσα ο ήλιος και να μην το φυσάει ο αέρας, καθώς και το να είναι σε σημείο που μπορεί να προστατεύεται από αρπακτικά πουλιά και από άλλα πουλιά που μπορεί να είναι φορείς ασθενειών, όπως σπουργίτια, δεκαοχτούρες κλπ.) Καλό είναι να το έχουμε σε ένα ύψος πάνω από το κεφάλι μας ή στο ύψος μας και όχι στο πάτωμα. Υπάρχουν και ειδικά stand για να κρεμιέται το κλουβί.