Οι σκύλοι δεν κρυώνουν. Τόσο τρίχωμα έχουν. Είναι μια άποψη που γενικά επικρατεί. Είναι όμως αλήθεια αυτό;
Η απάντηση είναι όχι. Είναι ένας μύθος που έχει επικρατήσει εδώ και χρόνια λανθασμένα. Φυσικά και κρυώνουν και οι σκύλοι και οι γάτες αντίστοιχα.
Η φυσιολογική θερμοκρασία του σκύλου είναι 38-39°C, μια θερμοκρασία που για τον άνθρωπο είναι θερμοκρασία πυρετού. Ωστόσο, αν ο σκύλος μας έχει, έστω και λίγο, χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος από αυτή, θα κρυώνει. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της βόλτας του, όταν οι συνθήκες είναι αντίστοιχα ψυχρές, αλλά κυρίως συμβαίνει σε σκυλάκια που μένουν μόνιμα σε εξωτερικούς χώρους.
Είναι χρήσιμο να θυμόμαστε πως τα σκυλάκια είναι κατοικίδια, που έχουν εξημερωθεί από τον άνθρωπο, και ναι μεν δεν αντιδρούν όπως εμείς στις περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά έχουν μάθει να ζουν πια σε κλειστούς χώρους με ελεγχόμενη θερμοκρασία και υγρασία.
Πότε κρυώνει ο σκύλος μας;
Ο σκύλος μας, όπως κι εμείς άλλωστε, κρυώνει όταν κατεβαίνει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Μπορεί λόγω του τριχώματος να έχει περισσότερη ή λιγότερη ευαισθησία στις μεταβολές του περιβάλλοντος. Τα πιο ευαίσθητα σημεία πάνω στο σώμα τους είναι η κοιλιά, τα αυτιά και η μύτη τους, ειδικά όταν φυσάει κρύος αέρας.
Οι πατούσες τους δεν είναι τόσο ευαίσθητα όσο νομίζουμε. Είναι έτσι η «κατασκευή» τους, ώστε να μην υπάρχει θέμα αν βγουν μια σύντομη βόλτα σε βρεγμένο ή χιονισμένο έδαφος, αυτό φυσικά δε σημαίνει πως πρέπει να κάνει μεγάλες βόλτες σε τέτοιες συνθήκες.
Το να φοράμε στον τετράποδο φίλο μας καλτσάκια ή παπουτσάκια δεν είναι και ιδιαίτερα χρήσιμο, αν δε μένουμε σε περιοχή όπου κάνει πολύ κρύο για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς πιο πολύ δυσφορία τους φέρνει, παρά τα βοηθάει. Τα παπουτσάκια και τα καλτσάκια είναι χρήσιμα σε περιοχές με πάρα πολύ βαρύ χειμώνα που κρατάει για μήνες, έτσι ώστε να προστατεύουν τα ποδαράκια τους από τα χημικά και τα άλατα που ρίχνουν για να καθαρίσουν τον πάγο ή από αιχμηρά αντικείμενα κλπ, που μπορεί να κρύβονται κάτω από το χιόνι ή τον πάγο, ή από γωνίες που ίσως έχει δημιουργήσει ο ίδιος ο πάγος.
Πως καταλαβαίνουμε αν ο σκύλος μας κρυώνει;
Μπορείτε να ελέγξετε αν:
- Ο σκύλος τρέμει
- Έχει παγωμένα αυτιά
- Έχει παγωμένα ποδαράκια
Θέλει πολύ προσοχή, καθώς μπορεί να πάθει υποθερμία
- Ήπια υποθερμία: 32 – 37℃
- Μέτρια υποθερμία: 27 – 32℃
- Σοβαρή υποθερμία: κάτω από 27℃
Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το σκύλο μας από το κρύο;
- Μπορούμε να του φορέσουμε ρουχαλάκια, όταν τον βγάζουμε βόλτα
- Μπορούμε να μειώσουμε τη διάρκεια της βόλτας του έξω, όταν έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και να παίξουμε μαζί του στο σπίτι για να εκτονωθεί.
- Προσπαθούμε το χειμώνα να μην τον βγάζουμε πολύ αργά βόλτα, καθώς νυχτώνοντας πέφτει κι άλλο η θερμοκρασία.
- Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε ο σκύλος μας να παραμένει όσο πιο στεγνός γίνεται όσο βρίσκεται έξω και σίγουρα τον στεγνώνουμε καλά, ειδικά στην κοιλιά, το κεφάλι και τις πατούσες, όταν επιστρέφουμε σπίτι. Αν βλέπουμε πως συνεχίζει να είναι βρεγμένος και να κρυώνει καλό είναι να τον στεγνώσουμε με το σεσουάρ, σε χαμηλή ένταση, για να μην του προκαλέσουμε έγκαυμα.
- Στο σπίτι το δωμάτιο θα πρέπει να είναι ζεστό και να υπάρχει πάντα κουβέρτα στο κρεβατάκι του.
- Είναι καλό να φροντίζουμε τους χειμερινούς μήνες να μην κουρεύουμε το μικρό μας φίλο πολύ, με σκοπό να τον προστατεύσουμε από τις χαμηλές θερμοκρασίες.
- Τέλος, αν ο σκύλος μας εξακολουθεί να είναι πολύ δραστήριος και τις κρύες μέρες, είναι σημαντικό να του αυξήσουμε λίγο την ποσότητα του φαγητού του, αλλά αν έχει περιορίσει τη δραστηριότητά του, δεν του αυξάνουμε την ποσότητα του φαγητού, καθώς σε συνδυασμό με τη μειωμένη δραστηριότητα θα συμβάλει στην αύξηση του βάρους του.
- Η φύση είναι σοφή και έχει φροντίσει να προστατεύει τους μικρούς μας φίλους από τις καιρικές συνθήκες και το κρύο. Ειδικά αν ο τετράποδος φίλος μας δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, μπορούμε να απολαύσουμε έστω και μια μικρή βόλτα μαζί του, ακόμα και σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες.